Tilpasser du dig?

Bruger du meget energi på at tilpasse dig? Måske har du haft en fornemmelse af, at der er noget galt med dig. At du ikke er som flertallet. Måske føler du dig anderledes og oplever tegn på, at du ikke trives under de samme vilkår som de fleste andre.

Måske har du oplevet, at andre er blevet irriterede på dig, fordi du ikke agerer på samme måde som dem. Måske er du også irriteret på dig selv. Især som mand får man hurtigt fornemmelsen af ikke at være som de andre, da vores kultur i høj grad er tilrettelagt efter værdier, som ikke passer til sansestærke mænd.

Du har sikkert spejlet dig i andre og set, at du er anderledes, uden at du nødvendigvis kan sætte præcise ord på.

Det er et basalt behov for alle mennesker, at man gerne vil høre til og føle sig som en del af en flok. Men det er hårdt at forsøge at leve efter andres værdier og hele tiden føle, at du skal tilpasse dig.

I sidste ende kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred

Nogle sansestærke mænd lever fint med en stille undren og indretter sig måske mere eller mindre tilfældigt, så de kan klare sig nogenlunde. Andre lever bare med problemerne, som de er, og skal i hvert fald ikke have hjælp. I værste fald udvikler man stress, depression eller angst på grund af dårlig trivsel. Nogle dulmer det svære med stimulanser eller bliver en bølle.

Det meste af vores vestlige kultur er baseret på meget maskuline og synlige værdier. Vort sprog er fuldt af lovord til ”rigtige mænd”:

 • Han er et rigtigt mandfolk
 • En mandfolkepræstation
 • En herretackling

Hvis du som mand ikke lever op til dem, er du anderledes. Og så kan du høre nogle andre udtryk som:

 • Mand dig op
 • Vær en mand
 • Tag dig sammen

De kan komme fra dine omgivelser eller fra din egen indre kritiske stemme.

Måske prøver du at tilpasse dig, når nu du ikke passer ind. Du regulerer din adfærd mere eller mindre bevidst. Du prøver at leve efter andres – de flestes – værdier, men trives ikke med det. En sådan indre konflikt medfører ofte et vist niveau af smerte hos den enkelte, som kan stå på i mange år.

Måske ender du  med at give for meget køb på dig selv

Til en vis grad kan det lykkes at tilpasse dig, men det bedste er jo, når du lever efter dine egne værdier. For ellers svarer det jo til at tage et dansk stik og sætte det i en amerikansk stikkontakt. Eller at putte benzin i en dieselbil. Eller at tage en handske og sætte på din fod. Det vil måske gå fint et stykke tid. Men i længden er det ikke optimalt.

Dit liv vil ikke være ægte på den måde. Du har brug for og har fortjent at leve et ægte liv. Et liv, hvor du har opdaget dine egne værdier og lever efter dem. På den måde kan du være i bedre harmoni med dig selv.

For du er faktisk god nok, lige som du er.

Og du behøver ikke at gøre noget for at være god nok.

1 Comment

 1. XMC.pl april 28, 2022 at 0:31

  This is my third visit to this blog. I am thinking about starting a brand new blog in the same category. Your site gave me some ideas to work with. (Dont worry, I wont be copying you ) You have done a nice job.

  Reply

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.