Har du talt med din far i dag?

Er du sulten efter din fars anerkendelse? Er han en træmand, som aldrig kunne drømme om at vise sine følelser for dig eller andre? Hvad gør det ved dig og kan du gøre noget ved det?

Anerkendelse er et af menneskets helt grundlæggende behov. Det er vigtigt at føle sig accepteret af flokken og at føle, at man bidrager til den. Og for mange er fars anerkendelse den vigtigste. Som barn lærer vi, at far kan det hele. Alt det vi ikke selv kan endnu, kan han. Derfor er det naturligt, at mange fædre bliver deres børns helte.

Mange drenge vil gerne være som deres far

Som voksen får de fleste et mere nuanceret billede og kan godt se, at far ikke er perfekt. Men jagten efter anerkendelse kan for nogle sønner være livslang, og for nogle bliver det den vigtigste drivkraft i deres liv. Også selvom de måske for længst har overgået farens egne bedrifter med flere længder.

Det er en klassisk problemstilling og er blandt andet skildret i danske Tv-serier:

  • Mads Skjern i Matador, som ikke anerkender sønnen Daniels særlige egenskaber
  • Kaj Holger i Krøniken, som slet ikke ser sønnen Eriks forsøg på at behage ham  
  • Johannes i Herrens veje, som har et problematisk forhold til begge sine sønner

Sansestærke drenge kan have særligt svært ved at få anerkendelse af deres fædre af den gamle skole. Den øgede følsomhed, sensitivitet og empati er ikke højt værdsatte egenskaber hos patriarkerne. Tværtimod kan de bløde træk være endnu en hindring for anerkendelsen.

Og selvom fædre bliver bedre fædre for hver generation og bedre til at rumme følelser og udtrykke dem, findes træmændene stadigvæk derude.

Far-søn forhold kan være komplicerede

Men måske kunne det være en god ide, at rette fokus lidt væk fra dig selv og et øjeblik stoppe jagten på ros fra din far. For kan der være forhold hos din far, der gør, at han reagerer, som han gør? Hvordan er han vokset op? Hvordan er han opdraget? Har han nogensinde lært andet af sin far? Kan han være stolt af dig men ude af stand til at sige det til dig?

Måske kan den tilgang tage noget af luften ud af jeres utilfredsstillende forhold?