Har du føling med dine følelser?

Hvordan har du det med følelser? Som en varmblodet italiener eller en kold nordboer? Er dit ordforråd udvidet eller begrænset? Anerkender du dem eller fornægter du din følelser? Ved du egentlig noget om det?

Hvis du ikke kan huske, hvad du lærte i skolen om følelser, så er det ikke fordi du ikke lige var der den dag. Eller at du ikke vidste at i havde noget for. For der var ikke noget. Du har aldrig fået undervisning i det. Medmindre du altså er psykolog eller skuespiller.  

Følelser er ikke noget vi taler om – eller viser – i vores del af verden. Her adskiller vi os i Det kolde Nord fra for eksempel Middelhavslandene. En italiener er nemmere at læse end en dansker. Vi kan synes, at de somme tider bliver rigeligt dramatiske i deres udtryk. Men måske er de mentalt sundere på indersiden?

Mange mennesker – især mænd – fornægter helt eksistensen af følelser. Som om de ikke findes. Dermed går de glip af en meget vigtig funktion. Det svarer jo til at nægte at hoste. Men de fleste kender godt til det funktionelle i at hoste. Og ingen lader være med at hoste fordi det er et svaghedstegn. For det at hoste er nødvendigt. Det samme gælder følelser. Som sansestærk mand har du mange følelser og nogle af dem uden på tøjet, som man siger. Og via din empati er du også i kontakt med andre menneskers følelser på godt og ondt.

Følelser er dit redskab til at mærke om du er ok. Du får hele tiden info om, om du er komfortabel med det du står i lige nu. Derved får du muligheden for at passe på dig selv, fordi følelserne kan være din impuls til at tage action. Er du vred fordi en anden har overskredet dine grænser, kan du markere dig. Er du ked af det, fordi din hamster er død, kan du få omsorg og støtte fra andre. Er du bange fordi en stor hund er efter dig kan du flygte. Eller smadre den.

Følelser er altid et signal om et behov

Der er et antal grundfølelser – mellem 5 og 10 afhængig af, hvem du spørger. Disse seks regnes af de fleste for at være grundfølelser: Afsky, Frygt, Glæde, Vrede, Overraskelse og Tristhed.

Derudover er der andre følelser og nuanceringer. Og så når vi op over 400 i antal. Det er ret vildt. Hvor mange kender du? Hvor mange bruger du aktivt?

Følelser som ikke bliver udtrykt, anerkendt eller taget hånd om, kan sætte sig til sygdomme i din krop. Vores immunforsvar svækkes, når vi for eksempel er kede af det over længere tid. Desværre er det meste af vores sundhedssystem baseret på behandling af symptomer og tager ikke højde for helhedsbilledet hos det enkelte menneske.

Det er et godt argument for at følelsesmæssig sundhed er vigtig for dig og noget du selv skal tage ansvaret for

Det fysiske er jo slemt nok. Men også mentalt lider du under ikke at udtrykke dine følelser. Det er dårligt for dit selvværd, fordi du inderst inde fortæller dig selv, at du ikke er ok, når du græder, er vred eller bange.

Hvilke følelser, du undertrykker og hvilke du føler dig mere fri med er tillært. Allerede som spædbarn er du eksempelvis blevet belønnet for at smile. Op gennem barndommen får du forskellige reaktioner fra dine voksne, når du viser følelser: Hvad bliver belønnet og hvad bliver fejet væk og dermed forbudt.

Det kan være komplekst og ret afgørende for dit voksne følelsesliv. Du har nogle overbevisninger og mønstre med i din rygsæk, som afgør, hvordan du reagerer. Om du giver dig selv lov til at mærke en given følelse eller om du pakker det væk.

Ved min farfars begravelse græd jeg som pisket. Han var død naturligt i en høj alder og jeg var ikke specielt meget knyttet til ham, men jeg var sikkert ramt af hele stemningen i kirken. Ingen andre græd. På vej ud af kirken får jeg et blik af min morfar, som jeg aldrig glemmer. Han var arbejdsmand i en grusgrav og en hård negl. Min tolkning af blikket er: ”Tag dig sammen. Mand dig op.” Eller noget i den stil. Det har i hvert fald gjort indtryk, ikke mindst fordi at jeg var meget tættere knyttet til ham. Det har sammen med andre lignende hændelser medvirket til at jeg selv op i en høj alder har haft det lidt tungt med voksne mænd, der græder.

Sprog er vigtigt i alle sammenhænge. Det er vores værktøj til at beskrive med.  Jo flere ord du kender om et givet emne jo mere præcist kan du beskrive det. Det gælder selvfølgelig også følelser. Men rigtig mange mennesker på vores breddegrader har et begrænset ordforråd til at beskrive følelser med. Dels taler vi jo ikke om det og dels er det ikke en del af almen dannelse eller uddannelse.  Det er noget hø, for det er ikke alene et vigtigt redskab til at vide, hvordan man har det men også til at kunne kommunikere det til andre.

Dit ordforråd er vigtigt

Det at kunne koble indre oplevelser med sproglige udtryk er altså afgørende for, hvor godt du fungerer som menneske.

Hvis du har lyst til at udvide din sproglige værktøjskasse, kommer her nogle uddybninger eller nuanceringer til seks grundfølelser.

Vred

Frustreret, irriteret, gnaven, plaget, væmmet, fornærmet, defensiv, ondsindet.

Ængstelig

Bange, skeptisk, forvirret, stresset, bekymret, forsigtig, sårbar, nervøs.

Flov

Selvbevidst, skyldig, isoleret, ensom, skamfuld, patetisk, underlegen, forvirret.

Glad

Taknemmelig, begejstret, tillidsfuld, tilfreds, lettet, ophidset, behagelig, sikker.

Såret

Jaloux, offer, forrådt, isoleret, plaget, frarøvet, chokeret, forladt.

Ked af det

Skuffet, desillusioneret, fortrydelig, sørgende, pessimistisk, grådlabil, deprimeret, forfærdet.

Jeg har dem fra Susan David, som blandt andet er psykolog fra Harvard og TED Speaker. Hun opfordrer til at prøve at navngive en given følelse, som du lige har haft og derefter prøve at finde yderligere to ord, som beskriver din indre oplevelse. Måske kommer du dybere eller bredere i din forståelse af dig selv.

Prøv også at være nysgerrig på hvilket behov dine følelser giver signal om. Hyg dig med det og grin lidt samtidigt. Måske finder du af, at det med følelser faktisk slet ikke er så farligt.