En ting bliver jeg aldrig overstimuleret af

Og det er ret usædvanligt. For jeg kan blive overstimuleret af det meste. Stærke sanseindtryk over længere tid kan give overload og røde lamper.

Den ting, som jeg aldrig bliver overstimuleret af, er naturen. Jeg har simpelthen bare aldrig prøvet at få for meget. Måske kender du det?

Naturen virker simpelthen bare afstressende på mig og jeg bliver glad i låget. Også selvom der kan være vildt mange indtryk at forholde sig til. Om foråret er der et ret massivt fuglekor, samtidig med dyreliv og anemoner og knopper og dufte og farver alle vegne.

Naturen er den perfekte kontrast til det vi ellers oplever i hverdagen med alt for mange valgmuligheder og alt for mange informationer, som det for sansestærke kan være overvældende at forholde sig til. Livet er enklere i skoven eller ved stranden og vi kan ikke påvirke det store. Det regner, hvis det regner og bladene falder af træerne om efteråret uanset, hvad vi gør. Tænk på, hvad det gør for dig at lytte til rislende vand fra en bæk eller vindens susen i trætoppene.

Naturen er for mig lig med PAUSE.

Der sker noget med os både fysisk og mentalt i naturen. Det påvirker både det hormonelle system, hjerterytme, blodtryk, immunsystem og hjernebølger på en positiv måde.

Det har man vidst i mange år, men i disse år forskes der i hvorfor naturen påvirker os så positivt. Et af nøgleordene er evolution. Naturen repræsenterer det oprindelige; det miljø vi har udviklet os fra. Og vores problemer med at tilpasse os er tydelige i disse år. Vi når aldrig at udvikle os til at håndtere det samfund, vi lever i. Det er vel et vilkår, at vi halter bagefter, fordi tilpasningen kan tage flere hundrede år. Og med den fart vores verden har udviklet sig i, bare i min levetid så giver det ekstra udfordringer. Alt for mange lider at stress, angst og depression. Det gælder ikke kun sansestærke, men jeg tror vi er er særligt udfordrede i at tilpasse os et informationssamfund.     

Jeg har selv prøvet at bruge en hel dag på at sidde ved en bæk for at prøve at fange det perfekte billede af en guldsmed, der flimrer rundt. Eller bruge ventetiden på en bus til at tage det helt rigtige billede af en pelikan, der dykker efter fisk. Jeg bliver simpelthen bare ladet op. Også selv om det måske ikke lykkes at få det perfekte billede. Tiden er aldrig spildt. I mange år har jeg haft muligheden for at gå gennem skoven på vej til at og fra arbejde. Det er både den perfekte opladning til en god dag og den perfekte måde at slippe arbejdsdagen på igen (og en stor kontrast til at være i trafikken). På vandreture har jeg oplevet hvordan tilværelsen bliver helt simpel, når jeg har alt jeg skal bruge på ryggen og dagen kun drejer sig om at skaffe vand og et sted at overnatte.

Har du i øvrigt tænkt på, at vi er tæt forbundne med naturen gennem vores åndedræt. Vi indånder ilt og udånder kuldioxid. Planter og træer bruger kuldioxid og omdanner det til ilt. Vi er ét med naturen.

Hvad betyder naturen for dig? Får du den glæde af den, som du gerne vil?

PS: Måske kunne en orkan, en tyfon eller et jordskælv godt overstimulere mig. Men den helt almindelige danske dagligdags natur med bakker, skov, strand, marker, bække, åer, fjorde og kyster sætter ind på energikontoen hver gang.