Bruger du din energi på det rigtige?

Hvorfor har sansestærke mænd et særligt behov for at rydde op? Og hvad er et energiregnskab?

Lige nu holder vi i kø ved genbrugsstationerne for at skille os af med ting, vi ikke skal bruge længere. Måske inspireret af oprydningseksperten Marie Kondo eller måske bare fordi det er nytår. Årsskiftet symboliserer en ny begyndelse og giver anledning til ransagelse. Ikke bare af redskabsskurene og reolerne men også af os selv. Så hedder det selvransagelse.

Og det er jo også et af Marie Kondos budskaber; at rydde op i det fysiske giver os mulighed for at se de ting, der er i ubalance i vores liv. Har du for eksempel balance i dit energiregnskab?

Energiregnskab, hvad er det for noget?

En opgørelse over, hvad der giver dig energi og hvad der tager din energi kan være med til at give dig input til, hvor du eventuelt skal rydde op i dit liv. Og i regnskabet indgår både de ting du gør og de mennesker du omgås.

Måske er der ting, du gør, som du med glæde kan holde op med og måske er der noget du savner at gøre? Noget du gerne vil have mere af? Lav en liste over hvilke ting, der nærer og hvilke ting, der tærer.

Der er for eksempel jobs, som bare ikke matcher sansestærke mænds personlige egenskaber og behov. Hvis du sidder i sådan et, skal du overveje at skifte eller regulere på arbejdsforholdene, hvis det er muligt. Måske har du fritidsinteresser, som du engang kunne lide, eller som du går til
for andres skyld. Måske går du til fester, fordi du ikke synes du kan være andet bekendt.

Omvendt savner du måske at gøre noget, som du engang syntes var sjovt og er stoppet med. Måske for andres skyld? Kan du tilrettelægge dit liv, sådan at ting, der tager energi, i dag kan bringes til at give energi under andre omstændigheder? Jeg elsker selv livemusik, men ved også at jeg er overstimuleret bagefter og har brug for ekstra hvile dagen efter. Det kan som regel godt lade sig gøre. Hvor kan du justere?

Du har ret til at vælge selv og du har kun ét liv

Sansestærke mænd har en særlig opgave med at sørge for balance i energiregnskabet. På grund af vores empati og vores dybe og nuancerede måde at opleve verden på, er vi hele tiden i fare for at bruge mere krudt end vi har. Hvis du ikke gør noget proaktivt, risikerer du at det er autopiloten der styrer dit liv og dermed skaber grobund for mistrivsel.

Også relationer til andre mennesker kan du have brug for at rydde op i.  Som sansestærk mand får du i høj grad energi af gode, dybe relationer, hvor du kan være dig selv. Men måske er der kollegaer, venner eller familiemedlemmer, som tærer på din energi? Empatiske mennesker er i stor fare for at blive brugt som skraldespand for andres overløb, fordi vi er gode til at lytte og sætte os selv i baggrunden. Men hvis det sker igen og igen, nærmer det sig et misbrug. Vil du finde dig i det?

Sansestærke mænd har ikke råd til dårlige relationer

Måske skal du helt bryde forbindelsen til nogle. Det kan være en stor lettelse. Men mindre kan måske også gøre det. Sansestærke mænd har det med at ruge over hændelser eller samtaler fra fortiden. På den måde, kan de blive ved med at trække på energikontoen og bidrage til at holde liv i en dårlig stemning i forholdet. Og sagen er sikkert for længst glemt af den anden part.

Så måske forekommer dramaet kun inde i dig selv? Hvis du bærer nag eller er fornærmet, kan du selv arbejde med at få styr på dine følelser og tanker. Jeg har selv oplevet, at det kan være forløsende at skrive, meditere, tænke eller tilgive, selvom jeg slet ikke taler med vedkommende om det. 

At have sin energi hængende ude hos andre eller i gamle samtaler eller hændelser er drænende. Tag den energi hjem til dig selv i stedet for, så du kan bruge den konstruktivt. Så ryd op i dit rige indre liv og giv slip på alt, der ikke er til glæde og gavn.

Når, du ved hvad der giver dig energi, så lav en juhuu-liste. To do lister har du sikkert nok af. Og sørg så for at tage dig selv alvorligt hver eneste dag og gør det, der gør DIG glad. 
Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.