Begrebet Sansestærk

Ordet Sansestærk bliver mere og mere udbredt som et alternativ til Særligt Sensitiv. Hvorfor er der brug for en anden betegnelse? Hvad vil det sige at være Sansestærk? Og hvad betyder det at finde hjem til sig selv?

Hvad vil det sige
at være sansestærk?

Når man er sansestærk, bliver ens hjerne bombarderet med flere indtryk end hos dem, som ikke har karaktertrækket. Det er nervesystemet, som er anderledes. Det er mere fintfølende og man modtager flere detaljer end andre. 

Med en sammenligning fra fotoverdenen kan man populært sige, at sansestærke mennesker lagrer sanseindtryk i RAW-format og andre mennesker i jpeg format.

Jpeg billeder er komprimerede og fylder mindre på harddisken og det er hurtigere for kameraet at lagre billedet i hukommelsen. RAW-billeder er ukomprimerede og indeholder mange flere informationer. Det indeholder de rå data fra kameraets sensor.

Det er ressourcekrævende at modtage og bearbejde så mange informationer og det gør, at sansestærke hurtigere bliver overstimulerede. Men det betyder også, at man får en masse detaljer, som andre ikke ser, hører, lugter, smager og føler. Oveni de fem nævnte sanser har sansestærke ofte en højtudviklet sjette sans. Vi er ret skrappe til at mærke stemninger hos andre mennesker på godt og ondt.

Vigtig håndbog til sansestærke mænd og deres pårørende!

Til dig, der…

  • Selv er sansestærk og søger et alternativ til at være ”en rigtig mand”
  • Kender en sansestærk mand eller dreng
  • Interesserer dig for mental sundhed
  • Gerne vil gøre op med nutidens machokultur 

Ordet sansestærk

Måske kender du udtrykket Særligt Sensitiv. Det er et dansk udtryk for det amerikanske Highly Sensitive Person (HSP), fra bogen “The Highly Sensitive Person” af den amerikanske forsker Elaine Aron.  Jeg synes det danske udtryk er uheldigt af flere årsager.

Særligt er uheldigt fordi, hvis man i Danmark siger man er noget særligt, så træder janteloven til.

Sensitiv er i Danmark ikke noget positivt ord; i bedst fald er det neutralt men det forbindes ofte med noget negativt. Især hvis det bruges om en mand.

Det er selve ordene. Så er der betydningen. Hvis mænd skal identificere sig med dette karaktertræk og stå ved det over for sig selv og andre, så må det gerne være forbundet med noget mere maskulint. For mig er det også vigtigt at fremhæve de positive sider ved karaktertrækket. At være sansestærk er en styrke, når man har fundet sin helt egen balance.

Der er ingen grund til at have ondt af os og der er ikke noget der skal helbredes. Det er ikke en diagnose.

Tværtimod rummer karaktertrækket virkeligt mange stærke sider. Dem har samfundet mere og mere brug for og det er på tide, at sansestærke får mere anerkendelse. Om ikke af andre, så af os selv. Anerkender du dig selv?

At finde hjem til sig selv

Hvad vil det egentlig sige? Er det ikke bare endnu en floskel fra selvudviklingsverdenen? Det ved du bedst, når du står der selv. Og måske har fået renset ud i de overbevisninger og historier du har slæbt med dig fra opvæksten. Hvis du hele din barndom og ungdom har følt dig forkert, kan det godt kræve noget arbejde at skabe en ny fremtid. Når du har fundet hjem til dig selv, kender du dine egne værdier og du har fred med at andre har deres. Du accepterer alle sider af dig selv og du føler dig ikke længere forkert og alene. Og accept giver ro indeni.